Голованівська районна рада
Герб Голованівського району

ГОЛОВАНІВСЬКА
РАЙОННА РАДА

Голованівськ, вул.Соборна, 48
тел. (05252) 2-19-84
E-mail: holovanivsk_rada@ukr.net

До 200-річчя від Дня народження Т. Шевченка

До 200-річчя від Дня народження Т. Шевченка

У галереї відомих українців, такої трагічної постаті як Тарас Шевченко не знайти. За 47 років життя він і дня не прожив  для себе особисто. Любов до України, до її стражденного народу, замінила все те, що люди звуть щастям. І по смерті, вже його пам’яті не завжди таланить на щире визнання. Знаходяться супостати, котрі не лише з інформаційного поля, а й з людської пам’яті намагаються зітерти пророчі слова творчого Шевченкового Євангелія. Здається що проти Великого Кобзаря все, навіть обставини часу.

Цьогоріч, двосоту річницю з дня його народження, зарубіжна спільнота відзначала ширше, глибше ніж ми, його співвітчизники. Бо у нас «дітей зрадливих» - Крим! Через воєнний конфлікт на півострові, урочистості до свята Тараса мали гіркий присмак і відчуття трагізму. Ця тривога не оминула й Голованівщину, яка з року минулого стала на вахту достойної зустрічі  ювілею. У закладах освіти, культури, громадських організаціях готували цикли заходів, квінтистенція котрих мала вилитися у велелюдне свято 9 березня

Недільного дня на под-вір’ї Голованівської школи-гімназії, що носить ім’я Тараса Григоровича, біля його погруддя, зібралися на мітинг ті, для кого Україна і Шевченко - єдине ціле, котрих ні за яких обставин не розділити. Голова районної ради О. Чушкін, заступник голови РДА І.Артвіх привітали товариство з ювілеєм Кобзаря, закликали до гуртування навколо цінностей проголошених Кобзарем. Під виконання реквієму хором ветеранів РБК «Думи мої, думи мої»  вони, разом з учнями місцевої школи Д.Телігою та Д.Комахою, поклали живі квіти до пам’ятника поета. Присутні мали змогу згадати головні віхи життєвого та творчого шляху незламного патріота України, послухати найбільш значимі його твори в декламаторському та пісенному виконанні

До виставки робіт різної техніки вишивання, присвяченій Кобзареві, яка розгорнула крила в приміщенні Голованівської ДШМ, присутні прямували за невидимим досі дороговказом - білопінною вишитою лінією зі ста рушників, де, на кожному з них, між короткими крайками, красувалися вигаптувані рядки Шевченкових поезій. І жоден рядок не повторився! Для тієї краси, яка чекала відвідувачів виставки, площ школи мистецтв було мало, дуже мало. Бо ті художні полотна, творені тихими вечорами в домівках наших земляків від Бугу до Ятрані, не осоромили б залів Лувру, Ермітажу, Метрополітену, Прадо... Картини мальовані найдрібнішим бісером, найтоншими нитками   і різними техніками, щоб розкрити свою красу потребували простору, різнопланового світла й перспективи. Але й у тісних залах випромінювали стільки позитиву, що непомітно знімали сум, стурбованість непевним сьогоденням з облич екскурсантів. Відмітити певні роботи як кращі, язик не повернеться, бо всі вони за змістом гідні людини, на честь якої їх було створено.  А потім у виконанні вчительства загальноосвітніх шкіл і позашкільних закладів Голованівщини та їх вихованців на концерті  «Дзвін Кобзаревих струн» звучали твори Шевченка, покладені на музику композиторами різних країн та епох.

З огляду на нестабільний стан у країні, районні заходи 9 березня пройшли стисло і швидко. Але кожен, хто побував на них, ще довго звертатиметься з молитвами до духу національного Пророка, допомогти  нам здійснити задумане, щоб постала з руїни вимріяна Шевченком прекрасна Україна.

 

Важливо!

Всі документи

 

Новини

Всі новини

 

Президент УкраїниВерховна рада УкраїниУрядовий порталКіровоградська обласна рада