Голованівська районна рада
Герб Голованівського району

ГОЛОВАНІВСЬКА
РАЙОННА РАДА

Голованівськ, вул.Соборна, 48
тел. (05252) 2-19-84
E-mail: holovanivsk_rada@ukr.net

За участі Віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула відбувся круглий стіл «Проект Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: шляхи впровадження»

За участі Віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула відбувся круглий стіл «Проект Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: шляхи впровадження»

31 липня 2013 року, в залі засідань Української асоціації районних та обласних рад відбувся круглий стіл на тему: «Проект Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: шляхи впровадження». Метою заходу був аналіз ходу проведення громадського обговорення проекту Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Організатором круглого столу виступила Українська асоціація районних та обласних рад за підтримки Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду».

Захід відбувся за участі Віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула, та представників Адміністрації Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, міністерств, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, громадських організацій. Відкрив круглий стіл Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради  Сергій Чернов. У виступі він зазначив, що чинна модель місцевого самоврядування в Україні не відповідає потребам громад і не забезпечує належний розвиток інститутів локальної демократії. В умовах глобалізації та процесу інтеграції України у європейський простір, вітчизняна система регіонального управління потребує істотної модернізації і вдосконалення. Президент Асоціації відзначив, що робота над проектом Концепції реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні проходила за активної участі громадськості. Документ був підтриманий Конституційною Асамблеєю, Координаційною радою з питань розвитку громадянського суспільства, а 21 березня поточного року Концепцію було розглянуто на засіданні Ради регіонів при Президентові України, і  8 квітня схвалено Урядом.

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул зазначив, що мова йде не про «перекроювання» адміністративно-територіальних кордонів, а про перерозподіл повноважень на користь низових органів влади.  «Люди мають зрозуміти, що вони отримують завдяки змінам. Адже кінцева мета цих заходів – розвиток економіки, зростання заробітних плат, створення нових робочих місць, підвищення комфорту проживання та рівня соціального захисту. Проект Концепції має бути активно обговорений громадами», — сказав Олександр Вілкул. Віце-прем’єр вказав на важливість підвищення ефективності використання Державного фонду регіонального розвитку. «З одного боку повинна бути адресність при наданні допомоги, з іншого боку має бути системність, яка б враховувала стратегії розвитку по висхідній — громада, місто, район, область, Україна», — сказав Олександр Вілкул.

Заступник Керівника управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Віталій Кулик повідомив, що на наступному засіданні Конституційної асамблеї має бути схвалений проект змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування. Він закликав привести законодавчі основи місцевого самоврядування до норм Європейської хартії місцевого самоврядування. На його погляд, місцеве самоврядування має розглядатися не лише як право, але і як спроможність територіальних громад реалізовувати повноваження місцевого рівня. Було запропоновано закріпити принцип повсюдності місцевого самоврядування, який зараз є порушеним.

В дискусії взяли участь представники громадських організацій, органів місцевого самоврядування та державної влади. В ході роботи круглого столу були схвалені рекомендації, в яких, зокрема, зазначалась необхідність продовжити практичну роботу із роз’яснення та популяризації положень Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні і проекту Концепції внесення змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування.

Секретаріат Асоціації

 

Важливо!

Всі документи

 

Новини

Всі новини

 

Президент УкраїниВерховна рада УкраїниУрядовий порталКіровоградська обласна рада