Голованівська районна рада
Герб Голованівського району

ГОЛОВАНІВСЬКА
РАЙОННА РАДА

Голованівськ, вул.Соборна, 48
тел. (05252) 2-19-84
E-mail: holovanivsk_rada@ukr.net

Зустріч голови районної ради О. Чушкіна та голови РДА О. Ярового з журналістами районного видання "Вісник Голованівщини"

Зустріч голови районної ради О. Чушкіна та голови РДА О. Ярового з журналістами  районного видання

4 лютого 2013року у прес-центрі районної газети  відбулося зустріч керівництва району голови районної ради Олексія Чушкіна та голови районної державної адміністрації Олександра Ярового з журналістами районного видання «Вісник Голованівщини».

         «В.Г.» - Минулий рік був досить насиченим для Голованівщини та й держави в цілому. Під-сумуйте основні наші досягнення.

          О.Я. - Протягом минулого року завдяки спіль-ним зусиллям влади, відповідального бізнесу, наших простих пересічних громадян у районі виконані усі заплановані програмою «Центральний регіон-2015» заходи. Ми значну увагу приділили реформуванню медичної галузі району, привели до належного вигляду приміщення центральної районної лікарні, окремих ФАПів, зміцнили матеріально-технічну базу лікувальних закладів, відремонтували і налагодили роботу Троянського стаціонарного відділення територіального центру по обслуговуванню одиноких непрацездатних громадян, у районі після десятилітньої перерви почали працювати заново 3 дитячих садки. У школах і дошкільних закладах побудовано внут-рішні туалети, майже кожен населений пункт району має дитячі ігрові майданчики.

         Минулий рік увійде в історію району досягненням рекорду, який зафіксувала книга рекордів України - це зібрання у вишиванках найбільшої кількості людей в одному місці сільської місцевості.

         Для жителів Голованівщини він запам’ятається ще й відновленням автобусного сполучення, чищенням громадських криниць, освітленням вулиць, проведенням фестивалю «Приятранське літо», побудовою нових свердловин, оновленням шкільних парт та придбанням мультимедійних дошок та багатьма іншими заходами, які досить широко висвітлювала районка впродовж року. І щоб не закидали на нашу адресу скептики, навіть «неозброєним оком» можна помітити позитивні зрушення.   Звичайно ж, хотілося б зробити ще більше, і до цього прагнутимемо у нинішньому році.

         Це і реконструкція мережі водопостачання і будівництво нових мереж теплопостачання, реконструкція тротуарів. Привабливим для інвесторів є колишній маслозавод, плануємо тут реконструювати сучасне виробництво. У планах також - якісний ремонт доріг, і не такий як щорічно, а з гарантією якості, а то пішов сніг, і з ним - дороги.

          «В.Г.» - Щойно Ви порушили таке важливе і болюче для суспільства питання - реформи в медичній галузі. Розкажіть детальніше про перетворення в районі.

         О.Ч. - Пріоритетним завданням будь-яких перетворень є покращення надання послуг, зокрема, медичних. В Україні в пілотних регіонах запроваджується трьохрівнева система надання якісних, доступних, а головне тих,  яких потребує сьогодення, медичних послуг. Щоб говорити для нас з вами і читачів зрозумілою мовою, скажу, що уже на першому рівні планується надання медичної допомоги лікарями загальної практики, сімейної медицини. Для цього 19 сесією Голованівської районної ради була створена юридична особа «Голованівський центр первинної медико-санітарної допомоги», цим же рішенням затверджено його структуру та штати, призначено виконуючого обов’язки головного лікаря. У структуру центру ввійшли всі фельдшерські та фельдшерсько-акушерські пункти району та сільські амбулаторії і частини поліклінік Побузького та Голованівська. За другим рівнем залишилась ЦРЛ з стаціонарними відділеннями, а також вузькопрофільні спеціалісти. В той же час набуло змін і надання послуг «швидкої допомоги». Відтепер ця служба підпорядкована центру екстренної допомоги  області. За новими стандартами вона повинна доїхати до хворого у місті за 10 хв, у сільській місцевості - за 20 хв. Повинен сказати, що невідкладна медична допомога залишилась за першим рівнем надання медичних послуг. Тобто за вашим викликом, якщо захворювання не віднесено до екстренного, приїде лікар загальної практики.

         «В.Г.» - У селищі металургів Побузькому жваво обговорюється закриття місцевої лікарні. Що можете сказати з цього приводу?

         О.Ч. - Реорганізація неминуча і про це я  говорив вище, але питання про закриття стаціонарного від-ділення лікарні навіть не обговорюється. Селищна лікарня прцювала і буде працювати. У найближчих планах незначне скорочення ліжкомісць і перепрофілювання відділень. Як варіант, розглядається можливість облаштування тут ліжок паліативної* допомоги.

         Звичайно, такі перетворення в медичній галузі потребують ефективних менеджерів - головних лікарів, їх заступників. Взагалі, кадрове питання на сьогоднішній день є актуальним і надто болючим. Нам, як владі, тут ще є над чим працювати.

         «В.Г.» - Ви багато приділили уваги розвитку селища Голованівськ як районного центру, а як розвиватимуться територіальні громади сіл і селищ району?

         О.Я. - Починаючи з 6 лютого сільські та селищні голови проходитимуть співбесіду з керівництвом РДА та  райради щодо захисту перспективних планів розвитку територій на 2013 рік. Серед питань, які обговорюватимуться - збільшення надходжень до місцевих бюджетів, перспективи виконання регіональних програм та ініціатив, а саме: забезпечення централізованою питною водою, освітлення вулиць, покращення матеріально-технічного стану об’єктів соціальної інфраструктури.

         Ми знаємо про проблеми територій з водозабезпечення. Це просто катастрофа, коли у Табанове завозять воду і зливають її у ємності. Потерпають від нестачі води такі населені пункти як Лебединка, Красногірка, Наливайка. В першу чергу вирішуватимем ці питання. Завдання наше як влади ще й в тому, щоб не дати зруйнуватися приміщенням добротним і інвестиційнопривабливим таким як от у Молдовці дитсадок чи у Наливайці двоповерхова будівля. Тому намагаємось знайти інвесторів, які б обладнали тут якесь виробництво, забезпечивши людям робочі місця.

         О.Ч. - Велику увагу приділяємо і розвитку місцевого самоврядування. Так, за ініціативи голови облради М.Ковальчука створено Кіровоградську асоціацію місцевих рад, до якої ввійшли всі наші сільські, селищні та районна ради. Мета асоціації - дати новий імпульс щодо розвитку місцевого самоврядування, здійснення навчання сільських, селищних голів, роботи в сучасних умовах з широким використанням законів та підзаконних актів у своїй діяльності. Депутатському корпусу районної ради на найближчу сесію буде запропонована районна програма розвитку місцевого самоврядування, яка покликана покращити умови праці в сільських, селищних радах, покращити їх матеріально-технічний стан, забезпечити сучасними комп’ютерними технологіями, підключенням до мережі Інтернет.  

         «В.Г.» - Скільки торік було створено нових робочих місць і чи сприяєте розвитку сільського зеленого туризму у нашому районі?

         О.Я. - Минулого року на Голованівщині було створено  410 нових робочих місць, а ліквідовано 218. Посиленими темпами працюємо в напрямку розвитку сільського зеленого туризму: готуємо рекламно-інформаційні матеріали, популяризуємо ідею відпочинку в селі, розробляємо методику збирання туристичної інформації, у стадії завершення облаштування двох «українських гостинних садиб» тощо. Правда, щоб на широкий загал стали помітними позитивні результати, пройде ще певний час. Наразі ж визначаємо мережу об’єктів, вартих уваги та цікавості відвідувачів. У найближчих планах - зробити доступною для проведення екскурсій хоча б невелику частину катакомб - цієї визначної особливості селища Голованівськ. Вивчаючи досвід сусідніх районів, також будемо облаштовувати землянки в місцях, де в роки Великої Вітчизняної війни діяли партизани. І, звичайно, не випускаємо з поля зору створення для туристів належних умов для харчування і проживання, намітивши відкриття низки затишних готелей і кав’ярень

          «В.Г.»  - Багатьох жителів  «безгазових» сіл району цікавить питання коли чекати голубого палива в їх домівках?

          О.Я.  - З огляду на аспекти, що склалися на загальносвітовому газовому ринку, варто відкласти до кращих часів, або й зовсім забути ці мрії і зосередитися на альтернативних енергетичних ресурсах для господарських потреб та обігріву жител, а саме - електриці та пілетній продукції. У приватному секторі вони вже діють не один рік і мають лише позитивні  відгуки, а от ширше їх застосування в закладах, установах, закільцьованих житлових мікрорайонах робить перші, несміливі кроки. Та тут поспішати і не варто, а все економічно прорахувати, щоб не втратити й копійки. Експеримент з опалення приміщень пілетами проводиться в центральній  районній лікарні, в навчальних закладах І-ІІІ рівнів населених пунктів Голованівськ, Побузьке, Перегонівка, районному будинку культури та Троянській амбулаторії загальної практики сімейної медицини і по його закінченю ми з впевненістю зможемо повідомити громадянам про ефективність та доцільність нового виду палива, переваги, вказати на недоліки та шляхи їх ліквідації.

         «В.Г.» - Продовжуючи газову тему, маємо констатувати, що на сьогоднішній день у нашому районі склалася надзвичайна ситуація із забезпеченням населення скрапленим газом: протягом лютого Голованівське газове господарство його не отримуватиме і, відповідно, нікому його не постачатиме. Чи відомо вам про це? Якщо так, то яким чином ви плануєте заповнити дефіцит газу?

         О.Я. - Про труднощі, які виникли із постачанням газу населенню, нам відомо. Це проблема не лише нашого району, а й всієї області. Проте, після відповідних звернень до керівництва облдержадміністрації, маємо надію, що дане питання вирішиться позитивно.

         О.Ч. - Тим більше, що це стостується пільгового газу, а не того, який можна будь-коли придбати як пальне для автомобіля. Тож людям доведеться трохи зачекати. Ми ж, у свою чергу, робимо все від нас залежне, аби скраплений газ якнайшвидше можна було придбати за місцем проживання і за пільговою ціною.

         «В.Г.» - Торік рішенням сесії Голованівської селищної ради Голованівському комбінату комунальних підприємств було передано в оренду строком на 49 років  центральний ставок селища для організації відпочинку та розваг громадян. З огляду на це і запитання: яким ви бачите дозвілля земляків і чи спроможний наш комунгосп його організувати?

         О.Я. - Задля того, щоб закріпити ставок за громадою, було вирішено передати його комунальному господарству, а всіма організаційними питання опікуватиметься рада ветеранів, в тому числі і зарибненням водойми. Все це робиться для змістовного відпочинку жителів району та наших гостей, які вже найближчим часом матимуть змогу там порибалити. А то виходить так, що ставків багато, а посидіти з вудкою - ніде. Тож вважаю, надалі піднімати питання про дозвілля окремої частини голованівців вже не буде потреби.

         На завершення розмови було обговорено питання редакційної політики «Вісника Голованівщини» та співпраці з органами виконавчої влади і місцевого самоврядування.

Газета «Вісник Голованівщини» № 7 (9347) від 9 лютого 2013року

 

 

Важливо!

Всі документи

 

Новини

Всі новини

 

Президент УкраїниВерховна рада УкраїниУрядовий порталКіровоградська обласна рада